Om boken

Att barn i åldern två till fem år är mörkrädda är inget ovanligt. När omgivningens fasta punkter är som bortblåsta grips de av panik och det hjälper inte att föräldrarna tröstar dem med några lugnande ord.

För en investerare är det likadant och mörkret består i hans fall av den osäkerhet som omgärdar hans placeringar. Han blir lurad av experternas skenbara logik och glömmer var finansvärlden egentligen har sitt ursprung, nämligen i de matematiska inexakta sammhälls- och humanvetenskaperna.


I sin bok presenterar författarna, Trevor Pavitt och Alexander Arnbäck (grundare av Passive Management), sin investeringsfilosofi. Den bygger på mer än 40 år av akademisk forskning av de finansiella marknaderna.

Boken finns tillgänglig hos bokhandlare och går också att beställa på internet, exempelvis här.

Utdrag från bokens baksida:

Varför är pengar en sådan källa till stress? Att man känner sig orolig när man inte har några pengar är förståeligt, men hur ska man förklara att vi är oroliga när vi har pengar?
Är denna oro typisk för en viss sorts personer? Är den kopplad till ålder? Till social status? Spelar det någon roll om man är man eller kvinna, pensionär eller yrkesaktiv, slösaktig eller sparsam, erfaren placerare eller fullständig nybörjare?
Ängslan är universell: alla som investerar pengar drabbas förr eller senare av den stress som en hotande förlust ger upphov till. Boken bygger både på praktiska erfarenheter och på gedigen forskning och presenterar de verktyg som investeraren behöver för att ta tillbaka kontrollen över sina placeringar.

Bokens båda författare, Trevor Pavitt och Alexandre Arnbäck, har tillsammans mer än 35 års branscherfarenhet, den förre från internationella storbanker, den senare från en privat schweizisk bank. Som många andra bankmän har de iakttagit sina kunders ängslan och upplevt de intressekonflikter som är inbyggda i rollen som placeringsrådgivare. I ett försök att »återställa ordningen« bestämde de sig för att hjälpa sina kunder att finna det inre lugn som varje kapitalplacering borde förknippas med.

Författarna lyckas utmärkt med att visa varför din bankman inte är en "rådgivare", utan en försäljare som vill att du ska betala höga avgifter för "råd" utan förväntat mervärde.
Harry Flam
Professor i internationell ekonomi, Stockholms Universitet

En konsekvent, tydlig och förnuftig strategi för den som vill investera med sinnesro. Läs denna bok innan du investerar ytterligare en Euro i något överhuvudtaget.
Burton G. Malkiel
Professor i ekonomi, Princeton University och författare till A Random Walk Down Wall Street

Den här lättillgängliga boken lär ut vad varje ansvarsfull investerare bör känna till. Många förvaltar sina sparpengar väldigt irrationellt. Boken ger utmärkt vägledning i hur man tar kontrollen över sina investeringar.
Klaus Schwab
Grundare och styrelseordförande, World Economic Forum

En mycket intressant bok som är en effektiv hjälp till den som vill se över sina besparingar.
Knut Ramel

Senior advisor, UBS

Den här boken lyfter fram de grundläggande bristerna i vad som erbjuds av banker och kapitalförvaltare. Och visar på ett alternativ som för många kan vara enkelt och attraktivt.
Icke Hamilton
Senior Advisor, Erik Penser Bankaktiebolag